Register

User Registration

A+ A A-

«Όνειρο Θερινής Νυκτός»

«Το θέατρο είναι τρία σανίδια, δύο πρόσωπα, ένα πάθος», σημειώνει ο Λόπε ντε Βέγκα. Και έχει δίκιο. Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Μια σκηνική αλληλεπίδραση, καθώς και ένα ασίγαστο πάθος για μεταμόρφωση. Μέσα από τη θεατρική μεταμόρφωση που επιχειρήσαμε στο θεατρικό club, στοχεύσαμε στη διεύρυνση της φαντασίας, της δημιουργικότητας, της έκφρασης και της κοινωνικοποίησης, μέσω της ένταξης σε μία θεατρική ομάδα. Στη γνωριμία με τον εαυτό μας, μέσα από τη γνωριμία με τον κόσμο. Με όπλα τις θεατρικές ασκήσεις, τα θεατρικά παιχνίδια, τη δημιουργία χαρακτήρων και τους αυτοσχεδιασμούς, επιχειρήσαμε να αποκτήσουμε τα βασικά εφόδια για τη θεατρική πρακτική.
 
Ωστόσο, θέατρο χωρίς κοινό δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μοιραστούμε τις καλλιτεχνικές μας φιλοδοξίες. Και γι’ αυτή μας την πρόθεση, επιλέξαμε ένα κείμενο κλασικό και αιώνια ενδιαφέρον. Το Όνειρο θερινής νυκτός του Σαίξπηρ. Ευγενείς, μάστορες-ερασιτέχνες ηθοποιοί και ξωτικά τοποθετούνται μέσα σε ένα κείμενο που μπλέκει την αγάπη με την παρεξήγηση, τον έρωτα με το δάκρυ, τη χαρά με την αγωνία, το όνειρο με την πραγματικότητα. Ο δρόμος ήταν μακρύς, μα το ταξίδι είναι αυτό που έχει (και πρέπει να έχει) σημασία. Οι πρόβες, η αποστήθιση του κειμένου, το στήσιμο των χαρακτήρων και των σκηνών, μέσω αυτοσχεδιασμών ήταν (είναι και θα είναι) η βασική μέθοδος για την επίτευξη της παράστασης. Το θέατρο είναι -πάνω απ’ όλα- έκφραση. Και γι’ αυτό αποφασίσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας, όπως η επιλογή-συγγραφή της μουσικής, η ενδυματολογική επιμέλεια, καθώς και η δημιουργία της αφίσας να γίνει από τα ίδια τα παιδιά, με απώτερο στόχο την αίσθηση της δημιουργίας-προσφοράς και συνάμα της ευθύνης.
 
 Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που μου ανατέθηκε αυτό το club, καθώς και ακόμη μεγαλύτερη τιμή που επιλεχθήκαμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας, μετά από δύο χρόνια πνευματικής αδράνειας, φόβου και περιορισμού. Που αναζωπυρώσαμε τη μαγεία της θεατρικής αλληλεπίδρασης μεταξύ σκηνής και πλατείας, μα κυρίως που μεταμορφωθήκαμε μπροστά στα ίδια τα παιδιά. Ευχαριστούμε που μας δώσατε τον χώρο για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο “όνειρο”. Τα φώτα, τα κοστούμια, η μουσική, τα σκηνικά και οι άψογες ερμηνείες ήταν η σύνθεση της μαγείας αυτής. Μα το ειλικρινές χειροκρότημα, το χαμόγελο των παιδιών (συντελεστών και θεατών), καθώς και το χαμόγελο στα χείλη όλων ήταν το πραγματικό απείκασμα της προσπάθειας όλης. Το αληθινό δώρο. 
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο Παπαδόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Κολεγίου για την αμέριστη στήριξή του, την κυρία Ζαφειριάδου, Διευθύντρια του Γυμνασίου του Κολεγίου για τον ιδιαίτερο ζήλο της να μας λύσει όλα μας τα προβλήματα, τον κύριο Πλατανά που ήταν δίπλα μας από την πρώτη μέρα, την κυρία Τύπου για το υπέροχο μακιγιάζ, τον κύριο Λιούτα για τα άψογα σκηνικά, τον κύριο Ευγενίδη για τα μαγικά του στην κονσόλα, την κυρία Λαπουρίδου, Γενική Υποδιευθύντρια του Κολεγίου για τις λύσεις “εξ’ ουρανού”, καθώς και τους κυρίους Γιάννη και Γιώργο Μπίλιο για την πρακτική βοήθειά τους.
 
Εν κατακλείδι, μαζί με την έκφραση, το θέατρο φέρει και μια ευθύνη. Να μεταμορφώσει και να μορφώσει. Να δημιουργήσει έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Ξεκινώντας από (και για) τα ίδια τα παιδιά. Είστε έτοιμοι; 3,2,1, ΦΩΤΑ!
Κυριάκος Δανιήλ
Υπεύθυνος Καθηγητής Θέατρου
 

Logo Delasalle

 

Ελληνογαλλικό Κολέγιο

"ΔΕΛΑΣΑΛ" 

Τ.Θ. 6,57010 Πεύκα 
Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 673252

Fax: 2310 673348

email: info@delasalle.gr

 

saint paul

 

Ελληνογαλλική Σχολή

"Ο Άγιος Παύλος" 

Χαρ.Τρικούπη 36

Τ.Θ. 185 36 Πειραιάς

Τηλ: 210 45 11 954

Fax: 210 45 37 721

 

email: fec@saintpaul.gr

 

Δημοτικό Σχολείο

"ΔΕΛΑΣΑΛ" 

Κυβέλης 19

Τ.Θ. 174 56 Άλιμος

Τηλ: 210 99 04 010-3

Fax: 210 99 04 014

 

email: delasalle@saintpaul.gr

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΕΛΑΣΑΛ ΣΥΡΟΥ 

Ανδρέα Κάργα 12-14

Τ.Θ. 841 00 Έρμούπολη

Σύρος

Τηλ: 22810 87713

Fax: 22810 82208

 

email: sgschool@otenet.gr

 

 

 

Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών

Μαρούσι: Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Σχολείο

Τηλ: 210 8020285

e-mail: info_nipio1@ursulines.gr

e-mail: info_dimotiko@ursulines.gr

 

Ν.Ψυχικό: Γυμνάσιο - Γενικό Λύκειο

Τηλ.: 210 6712 228

e-mail: info_gimnasio@ursulines.gr

e-mail: ecole@ursulines.gr

Ελληνογαλλικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ © 2012 | Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Αριστέα Νάστου | Gavern Framework, 2010-11 GavickPro | All rights reserved.