Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (5 Δεκεμβρίου), οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης και το εργαστήριο πειραμάτων (Lab Φυσικών) πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική δράση στο σχολικό μας λαχανόκηπο, διερευνώντας την ποιότητα του εδάφους, μέσα από τη μέτρηση του pH του χώματος και του νερού ποτίσματος.
Χωρισμένοι σε ομάδες, οι μαθητές συνέλεξαν δείγματα από διαφορετικά σημεία του κήπου, πραγματοποίησαν μετρήσεις και κατέγραψαν τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ενημερωτικές καρτέλες για διάφορα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, ντομάτα, καρότο, πιπεριά κ.ά.), προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα:
«Είναι κατάλληλο το έδαφος του σχολείου μας για την καλλιέργεια των λαχανικών που θέλουμε να φυτέψουμε;»
Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές γνώρισαν βασικές αρχές της καλλιέργειας, έμαθαν πώς το pH επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών και έκαναν τα πρώτα τους βήματα ως μικροί επιστήμονες, μέσα από μια ευχάριστη και βιωματική διαδικασία.
Η δράση αποτελεί μέρος της συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα «Λαχανόκηποι στα σχολεία» και θα συνεχιστεί με νέες δραστηριότητες μέσα στη χρονιά.